O Nama

  • Firma s.z.r.˝Dekor˝ je osnovana davne 1907.godine od strane samostalnog zanatlije Spržo Mehmeda, koji je bio poznat po svom specifičnom pristupu radu kao i jedinstvenoj izradi svojih metalnih proizvoda. Nakon dugo godina rada u izuzetno teškim uslovima Mehmed 1961.godine svoju firmu prepušta svom sinu Muhamedu. Muhamed, koji je bio učenik svog oca još od svog punoljetstva, uporedo sa radom u firmi studira na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, te 1973.godine stiče diplomu Mašinskog inženjera. Ubrzo nakon sticanja diplome sklapa ugovor za obavljanje većih poslova za tada vodeće kompanije te nastavlja sa izradom raznih metalnih proizvoda koje plasira na područje cijele Jugoslavije. Mnoge radove je vršio i na pripremi objekata za XIV Zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu 1984.godine, i to na lokalitetu planina Igman, Bjelašnica i Jahorina.
    Firma bilježi velike uspjehe sve do ratnih dejstava 1992.godine kada dolazi do povremenih prekida u radu. Nakon Muhamedove smrti firmu nasljeđuje njegov sin Mehmed Spržo koji firmu imenuje u ˝Spržo Company˝d.o.o. , te proširuje djelatnost na staklorezačke radove. Pored bravarskih radova i svih vrsta proizvoda crne bravarije, firma se bavi i proizvodnjom termostakala, izradom stakala za tuškabine, raznih oblika stakala za stolove, stakala za kuhinnje, ustakljivanje balkona. Pored toga bavi se i uramljivanjem slika i ogledala, sa bogatom kolekcijom ramova.
    Sa sadašnjim direktorom Mehmedom firma vraća svoj renome te sklapa vodeće poslove kao glavni izvođač radova u Sarajevo City Centru za firme Koton Textile Limited i LC Waikiki. Također izvodi radove za dječije igraonice Playland u Sarajevo City Centru i ˝Amel i Nur˝, ugostiteljske objekte Hotel Badem i hotel ˝Lula˝, butik badem, buregdžinica Bosna, slastičarna Saraj, slastičarna Sport, slastičarna Palma, restoran Hacienda, caffe Bagdad, kao i radove na Bakr - babinoj džamiji i Ferhadija džamiji u Banjoj Luci, radovi u firmi ˝Mepas˝ u Tržnom centru Mostar, kao i radove na zgradi Kantona Sarajevo, te ambasadi Kraljevine Nizozemske u Sarajevu.
    Firma ˝Spržo Company˝ d.o.o. obavlja i kooperantske poslove sa iNovinama BH d.o.o.; upraviteljima Sarajevostanom d.d.; Lutrija BiH, Gimnazija Obala Sarajevo. Uz bogat historijat firme svih ovih godina se uspio sačuvati kvalitet i originalnost naših proizvoda zahvaljujući našem ljubaznom osoblju.